Nyttige ord og uttrykk
Foto Kristian Karset Broen

Nyttige ord og uttrykk

Hundekjøring har som alle andre idretter sine egne ord og uttrykk. Her er de viktigste – og litt annen informasjon som er kjekk å vite.

Musher

En musher er en hundekjører, altså den som står på sleden.

Handler

Et annet ord for hundetrener. Handleren er ofte ansvarlig for treningen i forkant av et løp. Handleren hjelper også hundekjøreren med alt unntatt hundene underveis i løpet, som matlaging, strategi for løpet, klestørk og oppdateringer underveis.

Sjekkpunkt

Underveis i løpet skal kjørerne innom ulike sjekkpunkter. Her skal hunder og kjører hvile, få mat og vann, og fylle på med mer mat og utstyr. Det er viktig at hundekjøreren er effektiv på sjekkpunktene, slik at både hunder og kjører får mest mulig hvile og restitusjon. Kjøreren må selv ta vare på hundene på sjekkpunktet, som å smøre poter, massere muskulatur og fóre, mens handleren kan bistå med de øvrige oppgavene. Uansett hvor sliten man måtte være, er det alltid hundene som kommer i første rekke. Hundene sjekkes også av veterinærer, og dersom noen viser sykdomstegn, blir de tatt ut av løpet. Disse blir ikke erstattet av “friske” hunder.

Under Femundløpet er det også masse aktiviteter for publikum på sjekkpunktene mens man venter på at kjørerne skal komme inn.

RNB

Står for Registered Nordic Breed, altså av de renrasede trekkhundrasene, som samojed, grønlandshund, sibirsk husky og alaskan malamute. I følge IFSS-regelverket skal det finnes en separat klasse for kjørere som kjører spann med utelukkende renrasede hunder.

Slede

Kjøreren står på meiene bak sleden, og sparker eller skyver sleden for å hjelpe hundene. Sleden og pakksekken skal være stor nok til å ha plass til minimum én hund under sledetrekket i tillegg til obligatorisk utstyr. Vekten på en konkurranseslede med alt obligatorisk utstyr er rundt 50 kilo + deltaker.

Spann

Et spann kan ha inntil 12 hunder, og konkurransene kan være fra 5 til 1600 km.

Femund FJr er en 6-spannklasse, og minst fire må være med i mål.

Femund 450/200 er en 8-spannklasse, og består av ikke mer enn 8 hunder og minst 6 hunder ved start. Ved målpassering må spannet bestå av minst 5 hunder. Hunder i sleden regnes med i spannet.

Femund 650 er en 12-spannklasse, og består av ikke mer enn 12 hunder og minst 9 hunder ved start. Ved målpassering må spannet bestå av minst 6 hunder. Hunder i sleden regnes med i spannet.

Søvn

Noe en hundekjører gjerne får veldig lite av underveis i et løp. Ofte rekker man ikke mer enn et par timer i døgnet, og hundenes velferd skal alltid prioriteres. Det hender at hundekjørere sovner på – og faller av sleden – i fart!

Potesokker

Skal beskytte potene til hundene i mil etter mil i snøføre, skare og is. En hundekjører bruker gjerne 20.000 kroner bare på potesokker i sesongen.

Mat

Også noe hundene får mer av enn kjørerne! En trekkhund spiser ofte 10.000 kalorier i løpet av en dag, og det er vesentlig at de klarer å få i seg maten effektivt og raskt. Tenk om du selv skulle dytte innpå 10 hamburgere på rappen!

Hundene

Hundene som oftest brukes i hundekjøring er alaskan husky, sibiriske huskyer og alaskan malamutes.

Rasene er svært intelligente og lettrente, noe som gjør dem perfekt tilpasset rollen som trekkhunder i et spann. Alaska husky er ikke en ren rase, men en blanding av raser som har gode utholdenhets- og trekkegenskaper. En alaska husky kan for eksempel være sibirsk husky eller alaskan malamute iblandet for eksempel pointer, bordercollie eller elghund – valget gjøres ut fra hvilke egenskaper man ønsker. Hundene skal klare å ta til seg næring raskt og effektivt og kunne nyttegjøre seg den, og det er en fordel med relativt langbeinte raser.

Balto er en av de mest berømte sledehundene som i 1925 reddet byen Nome i Alaska fra difteri, sammen med musheren Gunnar Kaasen. Tjue lag med hunder og mushere hentet en forsyning av livreddende medisiner fra Anchorage til Nome på bare fem dager. I dag er den 674 kilometer lange ruten som tok dem gjennom byen Iditarod, kalt The Iditarod Trail.

I 1973 ble den første Iditarod Trail Sled Dog Race kjørt på en 1000 miles lang løype fra byen Knik til Nome og langs Iditarod Trail, til minne for de modige hundene og kjørerne deres som reddet folket i Nome. Iditarod har vokst til å bli en internasjonalt anerkjent sportsbegivenhet, med konkurrenter som hentes fra hele verden. Gunnar Kaasen og Balto ble nasjonalhelter, og en statue av Balto finnes den dag i dag i Central Park i New York.

Lederhund

Lederhundene er ikke nødvendigvis de raskeste hundene, men de absolutt være de mest intuitive når det gjelder å få subtile signaler fra musheren, og lede laget bak seg. En god lederhund fungerer godt sammen med musheren, setter et jevnt tempo og er teamleder for resten av flokken. Rett bak lederhunden(e) er to “point dogs” som bidrar til å navigere svinger, spesielt nyttig i dyp snø eller på bratte stier. Midthundene er “team dogs”, som høres gjennomsnittlig ut, men de er ofte den avgjørende trekkraften for hele laget. Til slutt er de sterkeste hundene plassert helt bak, nærmest musheren, og kalles “wheel dogs”. Hundene er koblet sammet med et linesett som er festet til sleden, og alle hundene skal ha nakkeline, seler, og selen er festet i en bakline eller trekkline. Denne er festet i midtlinen. Midtlinen er satt sammen av ulike seksjoner.