Løpsleder Didrik Lindeberg Sand om seeding

Løpsleder Didrik Lindeberg Sand om seeding

Sportslig Utvalg i Femundløpet har for 2025 innført en seeding-ordning. Løpsleder Didrik Lindeberg Sand deler i denne saken sine tanker om ordningen som nå innføres.

Informasjon om påmelding til Femundløpet 2025 finner du her.

Positiv til seeding-ordningen som innføres for løpet i 2025

Som løpsleder for Femundløpet syntes jeg at det er både positivt og spennende at Sportslig Utvalg (SU) vil forsøke med en form for seeding under F450 og F650 til vinteren. Det er positivt, fordi dette er noe som mange av toppkjørerne har etterlyst i en årrekke. Videre er det positivt fordi jeg tror seedingen i stort vil bidra til bedre sikkerhet, mer rettferdig konkurranse og ikke minst god stemning blant kjørerne på de første etappene.

Spennende og kreativt

Jeg syntes at forslaget er spennende og kreativt, da det i dag ikke eksisterer noen form for rangering eller system for seeding i langdistansesporten. Spesielt i en så stor klasse som F450 har dette vært en utfordring. Denne klassen spenner over nybegynnerene som deltar i sitt første langdistanseløp, til noen av verdens beste 8-spannskjørere, som Elisabeth Edland og Ove Grytbak for å nevne to.

Med opp mot 90 startende spann, hvor majoriteten først og fremt har som målsetning om å fullføre, og en liten elite som konkurrerer om en topp 10-plassering, så mener jeg at en seeding er helt nødvendig. Men, skal dette fungere etter intensjonen, så er vi selvsagt avhengig av at kjørerne er både ærlige med seg selv, og ikke minst at de respekterer at det er noen som kjører dette som den konkurransen det faktisk er. For å dra en sammenligning med Wasaloppet. Jeg kan gå langrenn, og det hadde vært gøy å forsøke seg på dette løpet en gang. Men, jeg ville aldri ha meldt meg på i første pulje sammen med Anders Aukland og co. Jeg har ikke noe der å gjøre, og jeg tror opplevelsen min ville blitt mer negativ enn positiv i starten av løpet. Sånn blir det også på Femundløpet, det er stor forskjell på bredden og eliten.

Oppfordring til deltagerne

Min klare oppfordring til kjørerne er at dersom du ikke tror at du har et spann som kan konkurrere om de 10 første plassene, uansett vær og føreforhold, så bør du spare deg for de ekstra 500 kronene, og heller starte litt lenger bak i feltet. Da får både du og hundene dine en bedre start på de 45 eller 65 milene som skal tilbakelegges. Risikoen for skader øker ved hver passering av spann, og rytmen i spannet blir totalt ødelagt for hver gang man må stoppe for å slippe forbi et raskere spann. I tillegg vil den totale kjøretiden øke dersom du ofte må slippe raskere spann forbi. Jeg har mange flere argumenter for at det er bedre å starte lenger bak i feltet dersom du ikke har et spann som er trent for å holde den høye hastigheten gjennom hele løpet, men jeg tror jeg har fått frem poenget. Så kan jeg love alle de som er bekymret for dårligere sporkvalitet bakover i feltet, og derfor ønsker et så tidlig startnummer som mulig, at vi som arrangører vil gjøre alt som står i vår makt til å lage så gode spor som overhode mulig for alle.

Oppfordring til Norges Hundekjørerforbund

Avslutningsvis så ønsker jeg å utfordre Teknsik Komite Slede (TKS - langdistanse) i Norges Hundekjørerforbund til å utarbeide et system for seeding for langdistanse hundekjøring som vi kan benytte fra sesongen 2026. Det trenger løpene våre, og dette vil gjøre det enklere for både arrangører og ikke minst kjørerne å forholde seg til.

Femundløpet sin løsning er ikke perfekt, men jeg har tro på at dette kan virke i henhold til intensjonen dersom alle deltagerne spiller på lag med oss.


Foto Dace Znotina
Foto Dace Znotina