Aller viktigst for hundenes velferd under løpet er selvsagt kjøreren selv. Kjøreren skal se og behandle sine hunder på beste måte. Kjørerne har ansvaret for sine hunder.
Løpsveterinærene er der for hunder og kjører, for å være med å bidra til god hundevelferden. Løpsveterinærenes rolle er å være rådgivere og sparringpartnere for hundekjørerne. De ser hundene, vurdere hundenes helsetilstand og ut fra det, i dialog med kjørerne, skal de bidra til gode avgjørelser omkring hundenes videre ferd på sporet.
Veterinærene gjennomfører også obligatoriske veterinærkontroller i F650 (2 ganger), i F450 (1 gang) og i alle klasser ved målgang.
Før start får alle kjørere en veterinærbok som følger gjennom hele løpet. Her kan veterinærene se hvordan ting er vurdert på et tidligere sjekkpunkt.
I tillegg er det slik at alle hunder skal gjennom en precheck før de kan starte i løpet. Dette gjøres som oftest i forkant før ankomst Røros. Ved innsjekking kontrolleres også at hundene har alle vaksiner de skal ha og at de er chippet.
Nærmere 20 løpsveterinærer er i skrivende stund klare for Femundløpet 2023.
Veterinærene kommer fra inn og utland. Noen med mye erfaring, andre med noe mindre. Erfaring som løpsveterinær er noe som bygges over tid. Felles for alle er interessen for hundekjøring og ønsket om å bidra til god dyrevelferd. I år er det også gjennomført et kurs for rookieveterinærer (førstegangsveterinærer) i forkant av løpet.
Sjefsveterinær og stevneveterinær er Arild Jøssund. Erfaringene som gjøres under denne sesongens løp vil være viktig for videre utforming av veterinærenes jobb på løp.
Nytt i Femundløpet 2023 er veterinærassistenter. Dette er elever fra videregående skoler som frivillig stiller opp for å hjelpe veterinærene. Deres rolle vil være å ta notater og slik frigjøre noe av veterinærenes tid, slik at den kan brukes til hunder og kjører.
Nytt i år er at veterinærene som en del av veterinærkontrollen skal se den enkelte hund i bevegelse. Dette vil være til stor hjelp både for den enkelte kjører og for veterinærene som skal gjøre sine vurderinger. Nytt er det også at den obligatoriske sjekken gjennomføres ETTER obligatorisk hvile.